Koleksi P. Ramlee

 


A Tribute To The Legend
www.p-ramlee.com

FelixEntertainmentDotCom Production

Fans' Mail
2004 / 2

 

Fans of P Ramlee

Post Articles, Photos, Translations, Comments, Suggestions and Questions?
Main Page
Fans Club
Events
Polls
Contest
Music
Movie
Merchandise
Advertise
Contact

Selected postings
2002 | 2003 | 2004 / 1 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | Others

2004 / 2

From: Zaedi Zolkafli
To: Fiza Azhar
Sent: 31 December, 2004
Subject: Pustaka Peringatan P Ramlee

Hi Fiza,
Pustaka Peringatan P Ramlee didirikan di rumah kediaman P Ramlee. Ianya sebuah banglo satu tingkat terletak di Setapak, Kuala Lumpur. Namun terdapat satu renovasi tambahan keatas bangunan asal beberapa tahun yang lalu. Komplek ini dimiliki dan kendalikan oleh Arkib Negara. Sebarang pertanyaan mengenai pelan dan pengubahsuaian bangunan itu sila tujukan kepada pihak yang berkenaan.

Setahu saya, tiada station LRT berdekatan dengan komplek tersebut. Pelawat boleh menaiki LRT sehingga stesen Titiwangsa ataupun berhenti di Hospital Awam Kuala Lumpur jika menggunakan monorail. Sesudah itu lebih selesa pergi dengan teksi kerana lokasi komplek itu agak kedalam.

Jika memandu kereta sila masuk ke Jalan Genting Kelang di Bulatan Pahang (berhampiran perumahan awam Jalan Tun Abdul Razak.). Hala terus sehingga ternampak Courts Mammoth di sebelah kiri jalan. Di hadapan kemudian ada papan tanda ke Taman P Ramlee (dulunya Taman Furlong). Pustaka Peringatan P Ramlee terletak di No. 22 Jalan Dedap. (Ada sebaris bangunan kedai berhadapan komplek tersebut.)

Saya juga mengambil kesempatan untuk mengucapkan 'Selamat Tahun Baru' kepada semua peminat2 P Ramlee dalam list ini. Jangan ketinggalan menonton filem-filem P Ramlee di siaran TV RTM setiap malam Ahad!

Fiza Azhar wrote:

>ok, saya norfiza, just call fiza. pelajar dip. rekabentuk dalaman, uitm shah alam. kalau boleh saya nak seberapa maklumat terperinci ttg p.ramlee. sebab saya nak masukkan pustaka peringatan p.ramlee di setapak ke dalam salah satu projek interior design utk semester 6 saya nanti. saya ada tengok pustaka peringatan p.ramlee dlm laman web, tapi bahagian exterior/luaran rumah saja. saya nak buat kajian dekat situ, boleh tak. saya nak tahu bahagian dalaman nya sekali, tapi takde dlm laman web. saya nak tahu secara terperinci ttg rumah tersebut. saya nak tahu siapa contractor yang bina rumah /pustaka peringatan tersebut. kalau boleh saya nak tengok construction plan, section, elevation rumah tersebut. pada siapa saya nak minta kebenaran.
>
>saya juga nak pergi kat tempat tu, tapi tak tau cara nak pergi kesana. kalau saya dari lrt bangsar, macamana?


From: Zaedi Zolkafli
To: Wan
Sent: 9 September, 2004
Subject: Ilham Tiba

Hi Wan,
Here the lyrics for 'Ilham Tiba' you requested:

Ilham Tiba
M: hati ria
dek kaseh mesra
ilham tiba
di jiwaku
membuat hati gelora
oh pujaanku

F: hati jangan
berbelah bagi
tiap kata kan ku kota
ku tempah mahligai chinta
untuk mu kanda

M: justeru
ucapan bibir
yang bermadu
aku terharu
demi buana tanpa sinar sang suria
ku setia

M/F: mari sayang
berbimbing tangan
menempuhi alam ini
asmara jadi padu cinta abadi.

Wan wrote:

>Hai,
>
>Saya ada permintaan. Harap you all tolong lah ye. Saya ingin memohon lirik lagu Ilham Tiba oleh P.Ramlee. Harap2 you all ada lah lirik lagu tu. Sebab saya dah cari tapi tak jumpalah. So, kalau ada terima kasih berbanyak.
>
>wan
>Kuantan


From: Shaik Asgar b. Shaik Ibrahim
To: Fans of P Ramlee
Sent: 12 July, 2004
Subject: Cars of P. Ramlee

When the good doctor's father was using his green/white Holden, P.Ramlee was using his Dodge. That Holden's model was the last and a later model was released around 1967 which appeared more sleek and the latter was bought by P. Ramlee after he sold (or traded in) his Dodge. I do not remember him owning a Ford Prefect. It could have been someone else's.

Rgds
Shaik Asgar b. Shaik Ibrahim


From: Dr. Zainal Akhiruddin
To: Fans of P Ramlee
Sent: 10 July, 2004
Subject: Cars of P. Ramlee

Greetings.

Sorry for not giving a quick respond on the "Cars of P. Ramlee". I am unable to recall his cars, especially the ones he used to come-by Penang during the early 60s but I can remember something like the one what Saudara Shaik Asgar mentioned. I was much too kiddy then. However, i could recall the 3 of them (P.Ramlee, A R Tompel, and Ibrahim Din) came-by at No. 64, Jalan Lim Khoon Huat (off Perak Road), Penang, with a white Ford Prefect. He, P. Ramlee was chatting about the car and asking about my fatherís Holden. Putting a Lucky Strike between his lips and with a dazzling yet sparkling look, he said that he would be using one soon.

FYI, about food in Penang, P. Ramlee enjoys "Pulut Udang Dobi Ghaut" and for the heavy stuff, "Nasi Kandar Hutton Lane" & "Bamia". The latter is of Penang Indian Muslim delicacy version of Lamb Stew. "Bamia" is not sold commercially (as I know, till today). It is home cooked; by the real wonderwomen in their homely kitchen. Passing down from generations, my Aunties (Auntie Wanchik at Island Glades & Auntie Wan Embun at Bayan Baru) are still the champion holders to me. Usually, after these goodies, P. Ramlee would go swimming at his favourite spot, the Sunshine Beach where Marina Beach Resort (Mt. Pleasure Dev.) is today.

Well, thatís all for this time, I know its supposed to be about P. Ramleeís "Cars" but I do not want to just pen down nothing at all and I hope its something for all P. Ramlee fans.

Warm Regards,
Dr. Zainal Akhiruddin


From: Zaedi Zolkafli
To: Harri
Sent: 1 July, 2004
Subject: request title of the songs

Hi Harri,
Here is the list of songs from 'Antara Dua Darjat' (1960):

1. 'Selamat Panjang Umor'
2. 'Alunan Biola'
3. 'Getaran Jiwa'

(source: P Ramlee Yang Sakti by Ahmad Sarji)

Harri wrote:

>can i have the list of song in 'Antara Dua Darjat'


From: Zaedi Zolkafli
To: Zarinah Latiff
Sent: 28 June, 2004
Subject: harap dapat membantu

Hi Zarinah,
Lagu 'Bulan dan Juga Angin' nyanyian P Ramlee dan Normadiah dipetik dari filem 'Panggilan Pulau' (1954).

Zarinah Latiff wrote:

>assalamualaikim,
>
>saya ingin bertanya, lagu petikan BULAN DAN JUGA ANGIN dari film apa? sudah puas saya bertanya merata, tetapi tidak seorang pun yang tahu. harap boleh membantu.
>terima kasih
>zarinah


From: Zaedi Zolkafli
To: Shaik Asgar b. Shaik Ibrahim
Sent: 15 June, 2004
Subject: CLASSIC FILMS

Hi Shaik Asgar,
You can find P Ramlee's 'Sedarah' (1952) in VCD at local music / vcd outlets. Presently, there are 51 P Ramlee VCDs (of 66 films) available in the market.

'Bakti' and 'Perjodohan' are among titles yet to be released. Someone in the list might have pirate copies to lend you :)

Shaik Asgar wrote in Fans of P Ramlee:

>RTM has been screening several P.Ramlee's films in the Theatre Legenda slot but the reruns are those that have been shown many times. I have been trying to look for VCD's of 'Sedarah', 'Bakti' and 'Perjodohan' as they have not been shown on TV but could'nt find them. Would there be anyone who would have them?
>
>Rgds
>Shaik Asgar b. Shaik Ibrahim


From: Zaedi Zolkafli
To: Jaye Blanchard
Sent: 11 June, 2004
Subject: Tudong Periok

Hi Jaye,
Nice meeting another P Ramlee fan from overseas. First time I ever heard an American mum sings 'Tudong Periok' while sleeping her babies :)

Simply amazing how your mother able to memorize P Ramlee songs more than 40 years ago. Has she been in old Malaya?

We are not providing P Ramlee songs MP3 for the moment because of copyrights. Anyway, here the song lyrics you requested:

Tudong Periok
hai tudung periok
tudung periok hai pandai menari
tarianmulah anak (2x)
hai putera mahkota

hai tudung periok
tudunglah periok hai pandailah menari
tarianlah anak (2x)
putera mahkota

kainlah yang buruk
kainlah yang buruk hai berilah kami
buat menyapu
buat menyapu si air mata

Jaye Blanchard of North Carolina, USA wrote:

>Hello,
>my questions are two-fold. First, I can't access to any of the songs featured in the club. I even tried right clicking, nothing happens. What had I done wrong?
>Second, my mother used to serenade me and my siblings with P.Ramlee's songs when we were small, and that was more than 40 years ago. One song stood out in my sister's memory who now lives in France, and that was 'Tudong Periok'. I live in the States and hence have difficulties in acquiring anything Malay. Could you please kindly email the lyrics to 'Tudong Periok'. At least it beats humming to this beautiful classic song.
>I truly appreciate your site and enjoy the exchange between club members and you.
>Thanks,
>Jaye Blanchard


From: Zaedi Zolkafli
To: Hanafiah
Sent: 11 June, 2004
Subject: About P Ramlee

Hi Hanafiah,
It will take very long for me to complete history of P Ramlee. In fact, there is already biography of P Ramlee: The Bright Star co-written by James Harding and Ahmad Sarji (Pelanduk Publications 2003). It has nice photos and personal story about P Ramlee. Available at the MPH Bookstores for RM45 a copy. Get one now while still available!

Hanafiah wrote:

>tell me the history of p.ramlee


From: Shaik Asgar b. Shaik Ibrahim
To: Fans of P Ramlee
Sent: 9 June, 2004
Subject: Kereta P Ramlee

I am not sure what cars P. Ramlee used during his earlier days. However, his own cars during the 60's and 70's which we have seen were Dodge Pioneer 4-Door Sedan, ( used in 'Ibu Mertua Ku', 'Labu-Labi' and 'Madu Tiga' ), Holden ( 'Sesudah Suboh' ), Volvo 144 ( 'Di Belakang Tabir' directed by Jins Shamsudin ) and Datsun 1200 cc 1971 model which he used until he passed away. I have personally seen the Dodge Pioneer in Penang when P. Ramlee was there together with Saloma, M Zain and the others during a show in 1962.

Rgds
Shaik Asgar b. Shaik Ibrahim


From: Zaedi Zolkafli
To: Zalie Wahab
Sent: 9 June, 2004
Subject: Kereta P Ramlee

Hi Zalie,
Memang benar, kereta lama buatan Jepun yang ada di memorial P Ramlee amat tidak sesuai. Lebih elok dapat pamerkan juga kereta beliau yang digunakan dalam beberapa filem. Malangnya, kereta2 sewaktu di Singapura dan baru berhijrah ke Malaysia mungkin tiada lagi. Kita boleh mencari model yang sama, namun ianya bukan kereta milik P Ramlee?!

Shaik Asgar dan Dr Zainal Akhiruddin yang mempunyai keluarga rapat dengan P Ramlee pernah melihat kereta beliau secara dekat. Boleh kongsi pengalaman menarik, jenis model kereta, dsbnya?

Zalie Wahab wrote in Fans of P Ramlee:

>saya berminat barangan seperti kereta klasik p.ramlee untuk filem 'madu tiga' sebuah kereta putih saloon 4 pintu!!!saya cadangkan jikalau sesiapa mendapat model kereta itu supaya diletakan di hadapan rumah p.ramlee di kl untuk tatapan peminat kerana kereta itu banyak digunakan oleh p ramlee di dalam filemnya..........


From: Zaedi Zolkafli
To: Fans of P Ramlee
Sent: 9 June, 2004
Subject: Sitora Harimau Jadian

Kenapa boleh tunjuk cerita vampire, werewolf dan filem hantu terbang dari Hong Kong di TV dan pawagam Malaysia, tetapi bukan cerita P Ramlee?

Hairan bin Takjub.

Shaik Asgar wrote in Fans of P Ramlee:

>We have even not seen any reruns of this movie on TV unlike P.Ramlee's other movies which have been shown repeatedly and no one has said why. The Minister Of Information has been saying that the man is a legend therefore none of his works should be banned. There have been other mystical movies and why have they been aired?
>
>Rgds
>Shaik Asgar b. Shaik Ibrahim


From: Zaedi Zolkafli
To: Zalie Wahab
Sent: 6 June, 2004
Subject: Sitora Harimau Jadian

Hi Zalie,
VCD 'Sitora Harimau Jadian' (1964) tiada di pasaran buat masa ini. Saya telah menerima banyak soalan yang sama dari peminat P Ramlee yang lain. Mungkin disebabkan sensorship kerana unsur2 tahyul. Malang sekali sekiranya generasi muda kita tidak *dibenarkan* menonton salah satu daripada karya agung P Ramlee. Bagaimanapun, saya akan memberitahu sekiranya ada terdapat dimana-mana.

Zalie Wahab wrote:

>a"kum!!!! saya berminat untuk mendapatkan sebuah filem yang berjudul 'Sitora Harimau Jadian' lakonan p.ramlee......


From: Zaedi Zolkafli
To: Siti Nazariah
Sent: 6 June, 2004
Subject: Senandung Seniman Agung

Hi Siti Nazariah,
Untuk makluman, buku Senandung Seniman Agung yang di sunting oleh Datuk Zakiah Hanum dan di terbitkan pada 1990 (cetakan kedua 1994) tiada lagi di pasaran. Bagaimanapun, saya akan memberitahu sekiranya ada terdapat dimana-mana.

Mungkin ada sesiapa dalam list ni yang bersedia untuk menjual second hand copy?

Siti Nazariah wrote:

>Bagaimana saya boleh mendapatkan naskah Senandung Seniman Agung oleh Zakiah Hanum? Di kedai atau by post?
>
>Siti Nazariah Abdul Razak

2002 | 2003 | 2004 / 1 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | Others


Join The P Ramlee Fans' Club!

A friendly forum discussing P Ramlee's works and contemporary music and movies.
Share personal tribute, comment, review, article, update, trivia, etc. with fans alike...

Register to win music CDs, boardgame sets and promo giveaway from FelixEntertainmentDotCom.
 

Post Your Tribute To P Ramlee / Read Fans' Tributes To P Ramlee

Main Page | Fans Club | Events | Polls | Contest | Music | Movie | Merchandise | Advertise | Contact

Back to FelixEntertainmentDotCom